Geloof

Geloof

Iemand gelooft wanneer hij of zij in een mentale toestand verkeert waarin iemand niet maar uitgaat van een aanname of iets waar of onwaar is. Wanneer je gelooft heb je vertrouwen in de overtuiging van een specifiek systeem van religieuze opvattingen waar geen bewijs voor is. Geloof wordt ook wel religie of godsdienst genoemd. Het Nederlandse woord ‘geloof’ is een vertaling van een Grieks zelfstandig naamwoord en betekent trouw. Wanneer je gelooft in het christendom geloof je bijvoorbeeld dat God zijn beloftes altijd zal nakomen. Geloof wordt als de gave van God gezien. De Heilige Geest die werkt in je hart. Mensen vertrouwen God en de betrouwbaarheid van de Bijbel. God wordt volgens mensen bestuurd als een koninkrijk. Het christendom verschilt van andere religies, omdat het zich richt op de leer en de rol van Jezus. Het christendom omvat het geloof in het herrijzen uit de dood.

Zonder bewijs

Geloof hoeft maar zo klein te zijn als een zaadje om grote dingen te kunnen doen. Met geloof is er voor ons niets onmogelijk. Wanneer je gelooft dan geloof je zonder dat er bewijs voor is, dus geloof je op basis van vertrouwen Geloven is hopen op het goede en is de grondslag voor alles. Geloof is het fundament waarop je bouwt. Wanneer je gelooft geeft dit je vertrouwen. Je vertrouwt niet op jezelf, maar vertrouwt degene die de aarde en hemel schiep. Wanneer je handelt zonder te geloven dan geloof je niet. Je hebt maar een klein zaadje nodig om een boom te laten groeien. Dit kleine zaadje kan in iemand anders ontkiemen. Laat degene liefde zien en vertel hem of haar over Jezus. Ontkiemen levert hoop en vertrouwen op, waardoor de hele gemeenschap veranderd zou kunnen worden.
Kortom, geloofd kan prachtig zijn en voor veel mensen biedt dit steun, zeker tijdens de dagen dat alles even wat minder gaat. Verdiepen in geloof is dan ook nooit verkeerd, mist je anderen ook respecteert.

MEER ARTIKELEN

Faculteit Godgeleerdheid

Katholieke Universiteit

Ontwikkeling

RECENTE BERICHTEN

Ontwikkeling van de kerk

De opkomst van het multisite model is al duidelijk zichtbaar in de Nederlandse steden. Dit model gaat om een kerk die meerdere dochter kerken heeft.

LEES MEER»